SAU – uppdragsarkeologi på vetenskaplig grund

Yxverkstaden i Riksten

Ur yxverkstadens sortiment: halvfärdiga yxxor, knackstenar och avslag

Vi har hittat en yxverkstad – men hur gammal kan den vara?

På en omkring 30 kvadratmeter stor yta på boplatsen i Riksten ligger mängder av yxämnen, avslag och knackstenar utspridda. Med andra ord: spår efter en yxverkstad!

Genom att slå välriktade slag med en knacksten mot ett större stycke sten kunde exempelvis en yxa eller mejsel arbetas fram. De stenbitar som lossnade från stenstycket kallas för avslag.

En knacksten för lite finare arbeten

Ganska ofta misslyckades stenhantverkaren, när ett slag gick fel. Då var det bara att rycka på axlarna och kasta bort yxämnet. Och det är vi glada för idag, för genom avslagen och försök och avslagen som hamnat i marken kan vi räkna ut vad de sysslat med här.

Mest är det grönsten man arbetat med. Av den stenen finns det dels stora rejäla avslag som lossnat när man börjat forma yxan från ett större stenstycke. Des hittar vi små avslag som hamnat i marken när man preparerat eggar och kanter. Sista steget är att bulta bort åsar och slipa fram en jämn yta.

Bland alla avslag och ämnen ligger det små och större bitar av röd porfyr – de har lossnat från knackstenar, alltså de stenar man använt sig av när man slagit stenen.


En knacksten av röd porfyr och bitar som lossnat från en sådan

Hur gammal kan då denna yxverkstad vara? På formen av de yxämnen som hittats, verkar den vara från jägarstenåldern, alltså mer än 7000 år gammal. Då tillverkade man yxor med triangulär form, under bondestenåldern fick de ett fyrsidigt tvärsnitt.

Men vi har också ett äss i ärmen. Någon har under stenåldern suttit och knäckt hasselnötter i verkstan, och hasselnötsskalen finns kvar efter alla dessa tusen år. Skalen kan användas för kol-fjorton-datering – och har vi tur kan vi få en datering på ett par hundra år när. Vi återkommer så snart vi fått svar från labbet!


Med hasselnötsskalens hjälp kan vi kanske kunna datera yxverkstaden

 

Text och bild: Kristina Ekero Eriksson