SAU – uppdragsarkeologi på vetenskaplig grund

Anstormning på Malma

Igår kväll stannade arkeologerna kvar på utgrävningen på Malma för att visa upp platsen och fynden för intresserad allmänhet. Det är alltid svårt att förutsäga intresset för den här typen av aktiviteter och vi undrade om folk i Uppsala hade blivit lite bortskämda med järnåldersfynd efter sommarens häftiga undersökningar i Gamla Uppsala. En kvart innan visningen skulle börja kom det dessutom ett litet duggregn, så grävledarna Jonas Wikborg och Susanna Eklund förberedde sig på en blygsam skara. Men då vällde de in…

Över 200 personer dök upp vid Malma Äng för att få se hur Valsätraborna levt där för över 1000 år sedan. Den stor mängden gjorde att det inte var helt enkelt att visa de fina små fynden av bältesbeslag, smycken och redskap men både intresset och tålamodet var stort hos åhörarna. En hemskt rolig och givande kväll för gänget ute i Malma.

Jonas Wikborg berättar om Malma. I bakgrunden Sanna Eklunds grupp. (Foto: Katja Jahn)

TV4 Uppland var där och spelade in under visningen. Ni kan se klippet nedan. Tidigare på morgonen var Uppsala Nya Tidnings nyhetskanal 24UNT ute och gjorde ett lite längre reportage, där Jonas och Elisabet Pettersson berättar om platsen och grophusen. Alla blogginlägg som handlar om Malma kan ni läsa här.

Uppdatering: En omfattande artikel dök även upp i fredagens UNT och en längre intervju med Jonas Wikborg ges i P4 Uppland.

Även SVT:s regionala nyhetsprogram gjorde ett reportage.